[...] do mózgu z dwóch przyczyn. Pierwsza, polega na tym, że tak jak poziom glikogenu mięśniowego obniża się podczas wysiłku, także poziom BCAA we krwi może się obniżyć, ponieważ aminokwasy kompensują zmniejszenie produkcji energii z glikogenu. Drugą przyczyną jest podniesienie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych (FFA), które w połączeniu z albuminami [...]
[...] Jak na ironię, w roku 1987 G.D. Searle, producent aspartamu, rozpoczął prace nad lekiem mającym zwalczyć utratę pamięci wywoływaną przez uszkodzenia, których przyczyną są aminokwasy. Blaylock jest jednym z wielu naukowców oraz lekarzy wyrażających troskę z powodu zniszczeń wywoływanych przez pobudzające aminokwasy trafiające do organizmu w [...]
[...] mnie to nie zawartość tauryny stanowi problem Dla zainteresowanych wklejam artykuł: Tauryna jest warunkowo-niezbędnym aminokwasem, który nie jest tak dobrze znany jak inne aminokwasy takie jak na przykład glutamina, jednakże odgrywa ona ważną role. Taurynę możemy znaleźć w mięśniu sercowym, białych krwinkach krwi, centralnym układzie nerwowym [...]
[...] zmieniony w tłuszcz i zmagazynowany.Z drugiej strony jeśli dieta jest uboga w białko- nawet jeśli inne składniki występują w dostatecznej ilości- organizm zacznie zużywać aminokwasy wykorzystane do budowy niegosamego.Najpierw zostaną rozłożone i wykorzystane aminokwasy w tkance tłuszczowej, dlatego właśnie ludzie spożywający za mało białek [...]
[...] koktajl, no i oczywiście pełen Zestaw aminokwasów, bez których nawet nie ma sensu czegokolwiek zaczynać. Nie może także zapominać, że przed i po treningu trzeba połknąć aminokwasy rozgałęzione i to w porządnej ilości, bo inaczej nie zadziałają. Jeżeli chciałby być bardziej ambitny i osiągać jeszcze lepsze wyniki, to niestety musi sięgnąć po [...]
[...] jedno z czołowych miejsc zajmuje BCAA. Można wręcz użyć sformułowania WIELKIE BCAA, ponieważ jego zasługi bywają ogromne. Branched-Chain Amino Acid, w skrócie BCAA to 3 aminokwasy zaliczane do grupy 8 aminokwasów egzogennych, czyli niesyntetyzowanych przez organizm ludzki, a ich dostarczenie wraz z pożywieniem jest konieczne dla prawidłowego [...]
[...] koktajl, no i oczywiście pełen Zestaw aminokwasów, bez których nawet nie ma sensu czegokolwiek zaczynać. Nie może także zapominać, że przed i po treningu trzeba połknąć aminokwasy rozgałęzione i to w porządnej ilości, bo inaczej nie zadziałają. Jeżeli chciałby być bardziej ambitny i osiągać jeszcze lepsze wyniki, to niestety musi sięgnąć po [...]
[...] zapobiegają rozpadowi mięśni, czy stanowią źródło energii. Tyle z podejścia ogólnego, teraz warto zwrócić uwagę na poszczególne cegiełki i ich właściwości. Podzielimy je na aminokwasy rozgałęzione, są to min. Leucyna i Izoleucyna, Walina; oraz egzogenne, czyli:Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Treonina, Tryptofan, Glutamina. Warto zwrocić też [...]
[...] koktajl, no i oczywiście pełen zestaw aminokwasów, bez których nawet nie ma sensu czegokolwiek zaczynać. Nie może także zapominać, że przed i po treningu trzeba połknąć aminokwasy rozgałęzione i to w porządnej ilości, bo inaczej nie zadziałają. Jeżeli chciałby być bardziej ambitny i osiągać jeszcze lepsze wyniki, to niestety musi sięgnąć po [...]
[...] treningu. Dużo osób jednak nie wie, jakie korzyści niesie ze sobą tego typu odżywka, a ze względu na cenę, (która faktycznie nie jest zbyt niska) rezygnują z zakupu. BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Jednak zacznijmy od początku. Aminokwasy to bardzo liczna grupa związków wielofunkcyjnych posiadające dwa rodzaje grup NH2- aminowa [...]
[...] obumarły organiczny materiał jest przerobiony przez jelitową florę bakteryjną. Kiedy pokarmy bogate w białka są jedzone na surowo, ustrój maksymalnie utylizuje wszystkie aminokwasy bez towarzyszących ich trucizn jak to ma miejsce w termicznie Podczas obróbki termicznej jest tracone ok. 97% witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz do ok. 40% [...]
[...] w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, będące jednostkami strukturalnymi białek. Wyodrębniono [...]
[...] w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, będące jednostkami strukturalnymi białek. Wyodrębniono [...]
[...] w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, będące jednostkami strukturalnymi białek. Wyodrębniono [...]
[...] uznanych za niezbędne) wywołuje szereg efektów fizjologicznych uzależnionych od wielu czynników: Działania na organizm specyficznych składników żywności, takich jak niektóre aminokwasy, kofeina, alkohol etylowy i inne, Odpowiedniej proporcji składników odżywczych w diecie -białek, węglowodanów, tłuszczów poszczególnych frakcji, witamin oraz [...]
Artykuł napisany na podstawie filmu dokumentalnego "Rakotwórcza słodycz" wyświetlanego na kanale Planete. Pisownia nazwisk może być różna od oryginalnych. Zdradziecka słodycz - aspartam Agencja do Spraw Żywności i Leków - FDA The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego treningu, organizm rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je spalić w celu uzyskania energii. L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina. Ta jest wchłaniana w jelicie i zostaje przekształcona w L-alaninę, która z kolei staje [...]
NOWE I STARE BOOSTERY TESTOSTERONU –ODRYCIA, DONIESIENIA, CIEKAWOSTKI Testosteron a aminokwasy „D” Z pewnością uczono Was na biologii i chemii organicznej, że w organizmach żywych występują jedynie formy “L “ aminokwasów i formy “D” cukrów prostych. Jednakże wiedza ta powinna zostałać szybko zweryfikowana poprzez aktualne doniesienia naukowe z [...]